De fineste hagemøbler!

Tross snø- og vind, nå er endelig utesesongen straks i gang! Utvalget strekker seg fra rotting, heltre, plast, betong og til aluminium. Det blir som å stå i verdens største godtebutikk å velge ut kun en favoritt- altså totalt håpløst. Jeg deler derfor raust, håper på at våren istemmer og gir av sin varme, så du kan få satt deg i vårsola. Nevnte jeg at det er forresten er helt innenfor å sitte ute med både pledd, varmelampe og gjerne noe varmt i koppen?! For slikt må man gjøre for å få mest mulig ut av sesongene når “alt håp er ute”…
Bilde fra Artwood

Vi ser som tidligere at skillet mellom ute og inne, viskes ut. Puter, pledd, fat med mat, ja tom. en lysekrone er nå plutselig et helt naturlig innslag utendørs.
Og lykter, lanterner og eksotiske plantearter har nå blitt allemannseie, akkurat som “hagens runde skrekk”, nemlig trampolinen. Når ute- og innerommene harmonerer, oppleves hver sone enda større fordi de spiller på lag. Har du for eksempel en liten stue, men en stor veranda utenfor med et stort vindu, skal du tenke grundig igjennom hvordan du bevisst kan trekke linjene fra inne, helt ut. Benytt samme type gulv, hold deg til samme fargeskala, tresorter og materialer, og du vil visuelt sett oppleve begge rom som adskillig romsligere.

 Bilde fra Slettvoll

Se for eksempel på dette utemiljøet fra Slettvoll. Hav og gress kunne lett vært byttet ut med tepper og tapet. Og hvis du nå tenker at du må løpe som Usain Bolt inn med putene når en liten skur nærmer seg, så finnes det nå så mye flott i impregnerte tekstiler, at du kan bare legge beina tilbake på utebordet.
Har du derimot noen favorittputer som er tiltenkt innendørs bruk, men som du tenker er litt slitne i selskap av den nye sofaen din, så kan du lett impregnere de og la de få utgjøre sin del av hageselskapet.
 Bilde fra Tine K Home

Alle har jo riktignok ikke hage. Men la ikke det legge en demper på sommerfølelsen, og dekorèr takterrassen eller balkongen i stedet med de samme grep. Sammenleggbare cafèstoler og bord fungerer også svært godt som mobile møbler om du i stedet lar deg rive med på en impulsiv strandtur. Ikke tenk begrensninger, men tenk komfort og hva som skaper hygge. Altså, når Lars “Hardhaus” Monsen, har med favoritt dunputa si på tur, ja, da kan du lett ta med et par ut selv.
 Bilde fra Sundays design

Ovenfor har vi sett rotting, bambus og plastmøbler, så det er jo naturlig å la plast- og aluminiumsmøbler også få sin plass. Lettere å vedlikeholde, noe kaldere å komme borti, men akk så lette og lekre. Og ikke minst i utallige forskjellige fargevalører. Her kan alle få sin favorittfarge og faste stol. Alt kommer best til sin rett, der det nettopp passer best. Så har du et funkishus, ja, da bør møblene gjenspeile dette og by på den samme stramme linjen. Bor du derimot i en sveitservilla med snirkler og utskjæringer, ja, da kan du med fordel la hagemøblene by på like mye raust rent håndverksmessig.
 Bilde fra Slettvoll

Husk også på å hensynta omgivelsene rundt og la dette gjenspeiles på møbler, dekor og materialer. Skal du innrede en sitteplass ned mot sjøen med selskap av måkeskrik, så er det flott å benytte naturens elementer som skjell, drivved, beholde den grå patinaen på treverket og gjerne lune det hele med en bastmatte under føtter og bord.
 Bilde fra Asabakken.blogspot.no

Også glem ikke dekoren som gir lysere kvelder. Lyskilder i ulike former fås med solcelle, men å alliere seg med en elektriker så man kan få montert en dobbel stikkontakt til både lys, og kanskje vaffeljernet, ja, det må da sørge for god både hage- og bakgårdsstemning. Hvis du serverer noe godt i glasset, enten om det er i mer flytende form eller som i mer fast med pana cotta, så tipper jeg både vår- og sommerkveld fort kan bli til natt. Et lite fresht tips til desserten er å blande hakket basilikum sammen med jordbærene rett før servering.
Og med det, håper jeg du med dine, rigger deg til for en skikkelig utehelg.
Bilde Tina Leqvamb

 

Slik innreder du stuen!

Nå skal det jo sies, at når det gjelder nettopp hvordan man innreder, så varierer smak og behag stort fra person til person. Men ved å følge noen grunnprinsipper, så skaper du fort en stue du trives litt bedre i, samt som varer litt lengre rent tidsmessig.

Bilde fra Bohus

Gi plass til de gode samtaler!
Tenk på hvordan sofaer og stolrygger står vendt. Fra hverandre, mot en nydelig utsikt eller mot tv’en. Legg gjerne til rette for flerbruk, altså tv-titting, boklesing og ikke minst de gode samtaler. Sistnevnte blir det flest av om man plasserer sittemøblene vendt mot hverandre. U-form er altså bedre enn L-form

Bilde fra Bohus

Fokuspunkt
Om det er et vakkert ildsted, havutsikt eller et stort maleri, så bygg opp en sone rundt disse fokuspunktene. Opplevelsen av de forsterkes når du bygger opp og skaper et miljø rundt de. Tilfør  tepper, puter, en taklampe, et lite bord ol.

Bilde fra Eklund St.holm/NewYork

Soner.
Tenk ulike soner Husk at alle i boligen bør ha en sone som de føler seg ekstra godt hjemme i. Feks.en lekesone til barna, en lesekrok til mor og et tv-hjørne til far. Ved å ha flere soner i et rom, så oppleves rommet spennende og innholdsrikt å oppholde seg i.

Bilde fra Home & Cottage

Utnytt plassen, men husk luft!
Vi nordboere dytter ofte sofaen helt inntil veggen, og velger et stort stuebord, men ved å trekke sofaen litt lengre inn i rommet og velge feks.to småbord i stedet for nettopp det store, så skaper man luftigere rom og man kan få flere gode gangbaner i rommet.

Bilde fra Ikea

Funksjon først… Jeg vet det er kjedelig, men det hjelper lite om du kun vil ha fire lenestoler, hvis det du virkelig trenger er en gedigen hjørnesofa. Tenk nøye over hva du/dere savner per i dag og  hva dere faktisk har behov for. Puffer og paller fungerer forøvrig godt som mobile møbler, hvis mange brått melder sin ankomst.

Bilde @hannepaalandet

Tape it!
Ved å tømme rommet, og tape opp hvor stor plass hver enkelt ting tar, så ser du lett om planen din er gjennomførbar. Dette gir deg også et godt visuelt inntrykk av størrelsen hver ting tar i rommet.

Belysning.
Husk at ulike soner, krever ulikt lys. Leke- og lesesone bør ha godt lys, en intim tv-krok detimot kan greie seg med mer dempet belysning. Uansett så bør du alltid gi rom for tre typer ulik belysning; grunnbelysning, stemningsbelysning og punktbelysning.

Bilde Home & Cottage

Size matters.
Start med det største først. Tøm rommet, sett deretter på plass sofa, stuebord, lenestol og småbord. Videre bør veggdekor og belysning på plass. Til slutt kan du boltre deg med tepper, pledd, puter, lykter og pyntegjenstander.

Kos deg underveis i prosessen og invitér gjerne naboen eller en venn til å bli med deg! Man ser seg blind på eget hjem, mens naboen, ja han ser kanskje muligheter du selv aldri hadde tenkt på. 

Selge bolig? Dette bør du tenke på!

I takt med at hvitveisen blomstrer, så blomstrer og gror det godt også i boligmarkedet. Om den berømmelige boblen sprekker, om fart og flyt fortsetter, ja, det menes det mangt om. Uansett utfall, så er det smart å optimalisere objektet som skal ut å friste på et marked hvor styling og detaljer for lengst har satt sitt avtrykk. Hva bør du tenke på før fotografen kommer og ikke minst hvordan bør det se ut på visning? Her er en enkel sjekkliste, rom for rom.

Hall/gang;
Rydd unna alt av yttertøy og sko, men la det gjerne henge igjen en fin jakke og stå igjen et par støvler eller sko. Husk at dette rommet ofte er lite, så det er lurt å holde det enkelt for å ikke begrense rommets faktiske størrelse. Dropp dørmatter og gulvtepper, samt for lavt hengende lamper og kroner i taket, dette er med på å “stykke” opp rommet og gir det motsatte av en luftig effekt.
Ta også ned personlige bilder. For noen er faktisk mer opptatt av å se hvem du er forelder og besteforelder til enn boligen..

Rent fototeknisk så er det lurt å tenke lange, ryddige linjer. Dette gir ro for øyet og rommene oppleves med dette bedre. Altså alt på toppen av skap, de minste pyntegjenstander, puter på toppen av sofaen og magnetene på kjøleskapet bør ryddes unna.

Kabelsalat! Kabler som snor seg som spagetti syns godt på bilder! Ledninger og ledningskrøll bak tv’en, i vindu- og tak, eller fra el-utstyret på kjøkkenbenken, alt bør forsvinne som Houdini. 


Foto/styling @bonaturlig

På kjøkkenet anbefaler jeg også alltid å rydde unna elektrisk utstyr, men har du en fin nespresso maskin eller Kitchen Aid`s klassiske, , så kan disse med fordel stå fremme.
Kjøkken er et rom som ofte  fremstår litt “flatt” på foto, grunnet dets mange skapflater, så her kan du boltre deg litt mer. Sett frem urter, oljeflasker, frukt ol. Men “don’ t go bananas”! Altså gjør det naturlig og smakfullt. Har du en kjøkkenøy, kan du kanskje visualisere frokosttid med et brød på ei fjøl, en tekopp og litt frukt. Eller her med litt kaldt drikke på en varm sommerdag.

Foto/styling @bonaturlig

På bad, så skiller jeg litt på eldre og nyere bad. Skap gjerne spa-stemning på de nyere, med planter, levende lys, eksklusive såper og håndklær. Men om badet er gammelt, så ton det hele heller litt ned. Det er mange bildeeksempler hvor bad fra det glade 70-tall, ser litt malplasserte og forvirret ut i selskap med duftlys – og planter.

Foto/styling @bonaturlig

Når du styler soverommet, så husk på de nevnte linjene også her. Bre dyner flatt på senger, så du slipper bulkete  dyner under sengeteppet, samt dekker du med dette madrasskanten og det hele fremstår ryddigere. Rydd unna kleskasser ol. som oppbevares på toppen av skap. Og behold lampene på nattbordet, men rydd unna alarmklokken og avisene.


Foto/styling @bonaturlig

Også må det nevnes at du kan få hjelp! Boligstyling benyttes av mange nå, og det  forenkler prosessen for deg. Stylisten tar da med seg alt av utstyr som trengs for at boligen skal vise seg fra sin beste side. Møbler, bilder, puter, blomster ol. Forskjellen og før/etter- effekten er stor!


Foto/styling @bonaturlig

Boligåret har vært eventyrlig og det er definitivt selgers marked fortsatt Trenden er tydelig på at vi gjør mer enn noen gang nå før vi selger, og vi kjøper tjenester for å fremme de objekter som skal selges. I et brennhet boligmarked gjelder det å få din bolig til å fange opmerksomheten til potensielle kjøpere, og  det krever litt innsats. Som for øvrig rent økonomisk sett fortsatt synes å være vel verdt det!

Lykke til med salget!

*Alle bilder er fra stylingoppdrag utført av @bonaturlig

Slik pynter du til påske- og holder svigermor fornøyd!

Akkurat som med mote, så går interiørtrender i looper. Det vi en gang var så lei, ref. furu og strikkbuksa, det  kommer tilbake og vi omfavner det på nytt.
Om du liker å holde på tradisjonene og finner frem igjen barndommens garnkyllinger, eller om du velger påskepynten av det nyere slaget, det er helt opp til deg. Men at valgmulighetene er større enn noensinne, det levner det liten tvil om.
 Bilde fra @kremmerhuset

Videre så trenger det jo ikke gjøres sort/hvitt, kombinèr heller noe gammelt og noe nytt. Dessuten blir svigermor fornøyd over at du lar hennes tidligere påskegave igjen få ta plass på påskebordet, mens voksne barn rister på hodet over å se sine barndoms pappkreasjoner støttet opp inntil lysestaken fordi de vanskelig står av seg selv etter tidens tann.

Du kan jo også tenke alternativt når påskeeggene fra i fjor dukker opp med sitt klissete gammelt innhold, mens du nettopp har vært å handlet inn nye…
Ta det med et smil og gjør som @hverdagslykkelise og lag deg et realt egg for voksne. Egg inneholdende rødvinsposen fra kartongvinen må dessuten være en perfekt vertinnegave?!
 Bilde fra @hverdagslykkelise

Når påskebordet skal dekkes og mine med dine familier skal samles, så kan det være lurt å tenke på at det er hyggelig å faktisk kunne se den som sitter rett ovenfor deg. Dekorèr med lave gjenstander, også kan man heller benytte kandelabre som er litt slankere i formen enn de volumiøse.
Dekor og god mat, tilrettelegger for god påskeprat! Lag deg små stilleben rundt omkring i hjemmet, og du får i tillegg en god mengde vårglede mens du daglig løper igjennom alle husets rom.
 Bilde fra @nillenorge

Jeg tar selv noen late dager med barna nå, skjønt “late” var vel mer enn ønsketenkning som småbarnsmor, men hyggelige og gode skal de bli:).
Om du tilbringer den på fjellet, så regner jeg med appelsin, kvikklunsj og ski står høyt på agendaen. Om du der i mot tilbringer den i byen, så finnes det et mangfold av ulike påskeaktiviteter- og markeder som er hyggelige for store som små. Det kan jo også være at du får lagd deg noe nytt på påskemarkedet, så den gule pappkyllingen som nå snart velter og muligens står i fare for å sette fyr på stemningen sånn rent bokstavelig talt, kan få slippe til neste år.

Riktig glad påske!
 Bilde fra @vibekedesign